Home  > Informatie > Zadelpasservice
Het Spaanse Paard Voor meer informatie over dit ras klik hier
De Lusitano Voor meer informatie over dit ras klik hier
Spaanse les Geínteresseerd in de Spaanse taal?
Klik dan hier
Nederlands voor Spaanstaligen Klik hier voor meer informatie.
Holandés para hispanohablantes Haga clic aquí para más información.
Woordenboek Zoek je de vertaling van en/of naar het Spaans klik dan hier
Blijf op de hoogte

Vul hier je e-mail adres in om op de hoogte te blijven van aanbiedingen en nieuws van Hipica.
ideal

Zadelpasservice


Berichten over zadelpassen

In feite ligt je zadel de meeste tijd NIET op je paard, maar ergens anders. Over het belang van het goed wegleggen van je zadel lees je hier meer
Naast het feit dat een zadel moeten passen is de kwaliteit van de vulling heel belangrijk. Harde of bobbelige kussens zijn heel vervelend voor een paard ... lees hier alles over een mooie nieuwe vulling
Het kopijzer is een heel belangrijk onderdeel van een zadel en de maat moet goed zijn. Er zijn verschillende soorten ... lees hier meer over het V- en U-vormige kopijzerJe kunt gebruik maken van onze zadelpasservice voor:
 • het aanmeten van een nieuw zadel.
 • het beoordelen van het zadel dat je gebruikt.
 • het bijvullen of geheel opnieuw opvullen van je zadel.
 • het proberen van een (Iberisch) zadel.

Zadelpasconsult

Het zadelpasconsult wordt uitgevoerd door Patricia Bliek die sinds 2007 als zadelpasser werkzaam is.
Patricia heeft eerst de driejarige opleiding van de MSFC gevolgd (Master Saddle Fitting Consultant *). Deze bestaat uit een jaar zadelpassen, inclusief een stage bij master saddle fitter Kay Hastilow in Schotland en twee jaar zadel- en tuig maken, waaronder ook een stage bij een zadelmaker in Engeland. Daana heeft ze de opleiding in Engeland gevolgd van de Society of Master Saddlers en de titel Oualified Saddle Fitter * behaald. Dit is de hoogste opleiding die in het zadelpassen te volgen is. Tevens is de opleiding van Deuber in Duitsland gevolgd en is een stage gevolgd bij Ludomar in Spanje.

In Nederland is ze lid van de Vereniging van Zadel- en Tuigdeskundigen en volgt daar altijd de verplichte bijscholingen. Deze opleidingen en de inmiddels jarenlange ervaring verzekeren je van een een deskundige en objectieve beoordeling van jouw eigen zadel of een van onze zadels.

Een zadelpassessie volgens de richtlijnen van de Society of Master Saddlers en de MSFC bestaat in het kort uit het volgende:
 • algemene introductie waarin je vertelt over je paard en over jezelf (wensen m.b.t. zadel, gebruik, africhtingsniveau e.d.).
 • het onderzoeken van het paard op eventuele eigenschappen in rust en in beweging (afwijkingen, gevoeligheden in de rug, assymmetrie e.d.), die van invloed kunnen zijn op het zadel.
 • het zoeken van een passend zadel / het beoordelen van je zadel.
 • het beoordelen van het zadel onder de ruiter in stap, draf en galop (indien mogelijk).
  Hierbij letten we op stabiliteit van het zadel, de bewegingsvrijheid van het paard, de invloed op de ruiter e.d.

Het kan uiteraard zo zijn dat we geen geschikt zadel hebben, maar dit wel kunnen laten maken. In dat geval kan het zadel voor je besteld worden. Zodra we het zadel dan binnen hebben, komen we opnieuw langs om het te passen. Het opsturen van een nieuw zadel zonder dat het op het paard is gepast doen we niet.
NB: Wij komen dus altijd langs met onze zadels om deze te passen en te proberen. Het opsturen van een zogenaamd testzadel om het te proberen behoort niet tot de mogelijkheden. Wij kunnen dan namelijk niet bepalen of het zadel goed op je paard past. Op afstand is het niet mogelijk om dit te beoordelen.

Uitzonderingen: Bates, Wintec en Arena zadels kunnen wel altijd via de website besteld worden, omdat elk zadel hetzelfde is. De zadels mogen echter niet terug, dus dit is mogelijk als je zeker weet welk model, zitmaat, boommaat en kleur je wilt en op je paard past. Via de e-mail kun je dan aangeven welk kopijzer erin moet.

In sommige gevallen kunnen andere (tweedehands) zadels ook via de website verkocht worden. Dit staat bij het betreffende zadel vermeld.Kosten eerste zadelpasconsult

Zadelpasconsult op locatie: € 90,00
(per paard, 1 of meer (nieuwe) zadels)

Zadelpasconsult voor pensionklanten Stal Wennekers: € 75,00
(per paard, 1 of meer (nieuwe) zadels)

Kort zadelpasconsult voor pensionklanten Stal Wennekers: € 50,00
(1 paard, 1 zadel, zonder rijden)

Bijvullen van een zadel met wollenvulling: tussen de € 15,00 en € 45,00, afhankelijk van wat er nodig is. Bij de aanschaf van een nieuw zadel is het bijvullen bij het consult inbegrepen. Het vervangen van de luchtkussens van een Bates, Arena of Wintec zadel kost € 30,00. Een set kussens kost € 60,00. In elk zadel zitten twee sets.

Het gebruik van de Franklin ballen heeft een toeslag van € 15,00

Reiskosten: € 0,35 per gereden kilometer (op basis van een routeplanner vanaf Stal Wennekers in Aalsmeer)

Na afloop van een consult/aflevering kan contant of via de pin betaald worden.
NB: het wisselen van een kopijzer en het aanpassen door middel van inlegs (Bates, Arena en Wintec zadels) zit bij de prijs van het consult inbegrepen. De kosten van het kopijzer en/of de inlegs worden altijd in rekening gebracht voor zadels die NIET bij Hipica zijn aangeschaft. Bij zadels die bij Hipica zijn aangeschaft worden de kopijzers geruild. De inlegs dienen wel altijd te worden aangeschaft en worden je eigendom.

Aanschaf (nieuw) zadel via Hipica

Bij aanschaf van een nieuw wolzadel krijg je een GRATIS eerste controle/bijvullen van het zadel (je betaalt alleen de reiskosten). Deze eerste controle dient uitgevoerd te worden binnen 20 uur rijden en/of binnen 12 weken na aflevering zadel en geldt alleen voor die specifieke combinatie van paard en zadel.
Deze eerste controle geldt alleen voor nieuwe wolzadels, dus niet voor de tweedehands zadels, luchtzadels (Bates, Arena en Wintec) en zadels die in de aanbieding zijn.

Nieuw wolzadel bijvullen

Een nieuw wolzadel dient binnen 20 uur rijden en/of binnen 12 weken gecontroleerd en eventueel bijgevuld te worden. Voor elk ander zadel geldt dat de pasvorm ongeveer elke 6 maanden gecontroleerd dient te worden.

Kosten vervolgcontroles

Eerste controle en bijvullen van een zadel dat bij Hipica is gekocht: GRATIS (binnen 20 uur rijden en/of 12 weken na levering zadel. Je betaalt alleen de reiskosten).
Idem bij Stal Wennekers: GRATIS (uiteraard zonder reiskosten)
Deze eerste controle dient uitgevoerd te worden binnen 20 uur rijden en/of binnen 12 weken na aflevering zadel.
Deze eerste controle geldt alleen voor nieuwe wolzadels, dus niet voor de tweedehands zadels, luchtzadels (Bates, Arena en Wintec) en zadels die in de aanbieding zijn.

Vervolgcontroles: tussen de € 60,00 en € 90,00, afhankelijk van wat er nodig is, inclusief het bijvullen van het zadel.
Idem bij Stal Wennekers: tussen de € 50,00 en € 75, afhankelijk van wat er nodig is, inclusief het bijvullen van het zadel.
Het vervangen van de luchtkussens van een Bates, Arena of Wintec zadel kost € 30,00. Een set kussens kost € 60,00. In elk zadel zitten twee sets.

We raden aan om ongeveer elke 6 maanden je zadel te laten controleren.

Het gebruik van de Franklin ballen heeft een toeslag van € 15,00.

Reiskosten: € 0,35 per gereden kilometer (op basis van een routeplanner vanaf Stal Wennekers in Aalsmeer).

Na afloop van een consult/aflevering kan contant of via de pin betaald worden.

Zadel opnieuw opvullen

Wij adviseren om de wollen vulling van een zadel elke drie tot vier jaar in zijn geheel te vervangen (indien het zadel goed was opgevuld). Ook dit kunnen wij voor je doen (MSFC gecertificeerd!). Hierbij vullen we de zadels met kwaliteitswol en zogenaamde "lining". Dit is een speciale dubbele laag, die de kussens extra zacht maken op de paardenrug en eventuele kleine oneffenheden die in het gebruik kunnen ontstaan opvangen, zodat het contact met de paardenrug altijd egaal blijft. Wij vullen het zadel in onze winkel opnieuw op en komen dan langs om het te passen en eventueel nog wat bij te vullen. Ook hier geldt dat we het zadel niet opsturen, omdat het nog op het paard moet worden (af)gepast.

Kosten opnieuw opvullen zadel

Nieuwe vulling met lining inclusief 2 consulten en nacontrole: € 300,00 + reiskosten.

We komen langs om het zadel op het paard te beoordelen en het paard op te meten. Dit om te voorkomen dat pas na het opnieuw opvullen blijkt dat het zadel niet geschikt was voor het paard. Wij komen vervolgens langs om het zadel op het paard af te passen. Daarna volgt nog een controle binnen 20 uur rijden en/of binnen 12 weken na aflevering van het zadel. Maak dus tijdig een afspraak hiervoor. Dit is bij de prijs inbegrepen (behalve de reiskosten).

Reiskosten: € 0,35 per gereden kilometer (op basis van een routeplanner vanaf Stal Wennekers in Aalsmeer).

Na afloop van een consult/aflevering kan contant of via de pin betaald worden.

Beknopte voorwaarden zadelpasservice

 • Je vraagt via het zadelpasformulier (voor nieuwe klanten) een consult aan voor een nieuw zadel of voor controle van je eigen zadel(s). Geef op het formulier alvast zoveel mogelijk aan wat je wilt (zie bovenaan op deze pagina). Geef het meteen door als je ook geïnteresseerd bent in andere producten, dan nemen we die voor je mee.
 • Je betaalt het zadelpasconsult op de dag van de afspraak contant of via pinnen. We hebben altijd ons mobiel pinapparaat bij ons.
 • Als je de afspraak niet na kunt komen, stellen we het op prijs als je dat zo snel mogelijk laat weten, maar minimaal 24 uur van te voren. Dit is kosteloos. Bij annulering binnen 24 uur moeten we helaas 50% van het consult in rekening brengen.
 • Op de afgesproken tijd en plaats dien je klaar te staan met het paard. We hebben passingels bij ons. Graag zelf voor een dekje en beugels met riemen zorgen. Mocht je geen riemen of singel hebben dan kun je die tijdens de sessie aanschaffen.
 • Voor de afspraak wordt ongeveer anderhalf tot twee uur gereserveerd, maar als dat nodig is nemen we langer de tijd.
 • Bij aanschaf van een nieuw zadel krijg je de eerste controle GRATIS (je betaalt alleen de reiskosten). Deze eerste controle dient uitgevoerd te worden binnen 20 uur rijden en/of binnen 12 weken na aflevering zadelen en geldt alleen voor die specifieke combinatie van paard en zadel.
  Deze eerste controle geldt alleen voor nieuwe wolzadels, dus niet voor de tweedehands zadels, luchtzadels (WOW, Bates, Arena en Wintec) en zadels die in de aanbieding zijn.
 • Denk eraan dat tijdens de sessie altijd MET CAP gereden moet worden.

Een volledig overzicht van de voorwaarden vind je hier.

Bestellen van een zadel

Als je geïnteresseerd bent in een van onze zadels dan kan je dat zadel direct tijdens het zadelpasconsult aanschaffen of als er geen nieuwe op voorraad is kan deze besteld worden. Op de website staan de levertijden van de zadels. Dit is altijd bij benadering. Als een zadel besteld is, nemen we contact op zodra we horen dat het zadel klaar is. Dan moet het zadel nog naar ons toekomen. Dit duurt meestal een week. Helaas kunnen we meestal verder van tevoren geen uitspraken doen over de precieze leverdatum.

Zadels die niet op voorraad zijn
Als je een zadel bestelt, dan hanteren we een aanbetaling van 50% van de totaalprijs. Als we het zadel binnen hebben komen we bij je langs om het af te leveren. Je betaalt dan de andere helft van het zadel (geen consult of reiskosten).
Mocht je niet tot aanschaf van het zadel willen overgaan, dan brengen we de tijd en de reiskosten in rekening van de aflevering van het zadel en het eventuele ophalen van het zadel. Daarnaast betaal je huur over de periode dat je het zadel in bezit had (zie hieronder bij leenzadels voor de huurprijs). Annuleren van de aanschaf kan tot binnen 14 dagen van de aanschafdatum (herroepingsrecht). Maatwerk is volgens de wet uitgezonderd van dit herroepingsrecht. Daarover kunnen per klant individuele schritelijke afspraken worden gemaakt.

Zadels uit voorraad
Zadels die direct uit voorraad geleverd worden, betaal je volledig bij aflevering. Dan gelden dezelfde voorwaarden voor eventuele teruggave zoals hierboven vermeld bij een besteld zadel.

Leenzadels
Dit zijn de huurprijzen:
zadels tot € 1000,00 - 10 euro per week
zadels tussen de € 1000,00 en € 2000,00 : 15 euro per week
zadels tussen de € 2000,00 en € 3000,00 : 20 euro per week
zadels boven de € 2000,00 - 25 euro per week
Voor leenzadels brengen we een borg in rekening. De huurprijs is op basis van de nieuwwaarde van het zadel.

Indien we een leenzadel beschikbaar hebben en er wordt een nieuw zadel besteld, dan zijn leenzadels gratis. Mocht er toch besloten worden het bestelde zadel niet aan te schaffen, dan wordt huur in rekening gebracht. Er wordt van tevoren in overleg een maximum huurprijs voor de hele periode afgesproken.

Via individuele afspraken kan van bovenstaande regels worden afgeweken. Alle afspraken worden schriftelijk vastgelegd.

Hipica geeft garantie op de pasvorm van het zadel op het moment van een consult en/of het afleveren van een zadel. Daarna kan de pasvorm veranderen omdat het paard verandert. Dat kan zeer verschillende oorzaken hebben, zoals training, voeding, seizoen, leeftijd, blessure of ziekte, verhuizing om er een paar te noemen. Wij komen uiteraard langs om eventuele problemen te proberen op te lossen. Dit kan voor een eerste controle zijn waarbij alleen de reiskosten worden berekend (zie Aanschaf (nieuw) zadel via Hipica) of in een vervolgconsult (zie Kosten vervolgcontroles).

* Informatie over de MSFC vind je hier www.msfc.nl
* Informatie over de Engelse Society vind je hier www.mastersaddlers.co.uk.