Home  > Informatie > Silla Vaquera
Het Spaanse Paard Voor meer informatie over dit ras klik hier
De Lusitano Voor meer informatie over dit ras klik hier
Spaanse les Geínteresseerd in de Spaanse taal?
Klik dan hier
Nederlands voor Spaanstaligen Klik hier voor meer informatie.
Holandés para hispanohablantes Haga clic aquí para más información.
Woordenboek Zoek je de vertaling van en/of naar het Spaans klik dan hier
Blijf op de hoogte

Vul hier je e-mail adres in om op de hoogte te blijven van aanbiedingen en nieuws van Hipica.
ideal

La Silla Vaquera

Vaquera zadels

Vaquero betekent (koe)herder of cowboy en hiermee wordt al aangegeven waarvoor dit zadel werd en wordt gebruikt: voor het werk op het platteland. Het belangrijkste kenmerk van dit zadel is dat het comfortabel en praktisch is. Comfortabel omdat de veedrijvers vaak uren in het zadel (moeten) zitten en praktisch, omdat het van oorsprong voor het werk op het land bedoeld is en elk onderdeel van het zadel een functie heeft.

Een vaquera zadel wordt altijd handgemaakt van koeienleer met soms een paar onderdelen in varkensleer. Voor de boom gebruikt men hout en metaal of, zoals bij de nieuwe generatie zadels, kunststof (glasvezel). De zitting van het zadel werd vroeger tussen de leren onderdelen opgevuld met stro om het de juiste dikte te geven, maar tegenwoordig gebruikt men foam. De kussens en zweetbladen zijn van canvas gevuld met foam met als buitenste laag vilt. Het vilt neemt het vuil en zweet op en beschermt de foamlaag eronder. Deze foam- en viltlaag worden van tevoren in de juiste vorm gebracht, zodat deze de rug van het paard volgt. Vroeger werd in deze zadels wol gebruikt, maar foam heeft als groot voordeel dat het in dezelfde goede vorm blijft, terwijl wol, zeker op zo'n groot oppervlak als bij een vaquera zadel, bobbelig kan worden of bol kan gaan staan, wat drukplekken kan veroorzaken. Niettemin is wol zeer geschikt materiaal om kussens mee te vullen, maar vergt wel meer onderhoud om het goed te houden en bij zulke grote kussens heeft foam toch de voorkeur.

Het vaquera zadel heeft altijd een staartriem en eventueel een borsttuig. Over het hele zadel ligt de "zalea". Dit is een schapenvacht die een onmisbaar en vast onderdeel van het zadel vormt. Tussen de zijkant van het zadel en de schapenvacht zit een stuk stevig leer om te voorkomen dat de berijder last heeft van de singel en de gespen van de stijgbeugelriemen. De schapenvacht is door middel van leren veters, de "agujetas" of "latiguillos" vast gemaakt aan het zadel. In geval van beschadiging is deze vacht eenvoudig te vervangen. Voor op het zadel zit de "manta estribera": een opgevouwen deken die in geval van kou door de ruiter gebruikt kan worden of indien nodig als zadeldekje dienst kan doen. Typisch aan het vaquera zadel zijn de stijgbeugels. Deze zijn zeer comfortabel en geven veel steun daar een groot deel van de voet erin kan. De klassieke stijgbeugels zijn van metaal, maar tegenwoordig zijn ze ook in plastic te verkrijgen.

Het gebruik van de Silla Vaquera: La Doma Vaquera

De Doma Vaquera wordt in principe onderverdeeld in 4 toepassingen:
1. trabajo a caballo en el campo: het werken met het paard op het land
2. la Doma Vaquera van de F.H.E (Federación Hípica Española): officiële Doma Vaquera wedstrijden
3. el acoso y derribo: het rijden met de garrocha (een lange stok), waarmee de kwaliteit van stieren wordt getest
4. el rejoneo: het stierenvechten te paard

In Spanje wordt, vergeleken met Nederland, nog relatief veel gebruik gemaakt van het paard voor het werk op het land, zeker in bergachtige gebieden, die minder toegankelijk zijn. Verder wordt het veel gebruikt bij het rijden met de garrocha en het stierenvechten. Dit laatste wordt buiten, maar ook zeker ook wel binnen Spanje, niet altijd gewaardeerd. Dit ondanks de vaak uitmuntende rijtechnische kwaliteiten van de ruiter en de moed en hoge graad van africhting van het paard. Daarnaast echter is paardrijden in Spanje voor veel mensen een hobby. Het zadel wordt eigenlijk altijd gebruikt als men buitenritten wil maken met het paard. Bovendien zijn er veel mensen die aan officiële Doma Vaquera wedstrijden meedoen, afgeleid van het werk van het paard op het land. Dit is, zeg maar, de dressuur van de Doma Vaquera, waarin de ruiter bepaalde vaardigheden moet laten zien.

Meer informatie over Doma Vaquera wedstrijden volgt later op deze site onder informatie > Doma Vaquera.

We zijn nog hard bezig om deze pagina compleet te maken. Informatie over de andere Iberische zadels volgt dan ook binnenkort.