Home  > Informatie > Thorowgood-K&M-Fairfax
Het Spaanse Paard Voor meer informatie over dit ras klik hier
De Lusitano Voor meer informatie over dit ras klik hier
Spaanse les Geínteresseerd in de Spaanse taal?
Klik dan hier
Nederlands voor Spaanstaligen Klik hier voor meer informatie.
Holandés para hispanohablantes Haga clic aquí para más información.
Woordenboek Zoek je de vertaling van en/of naar het Spaans klik dan hier
Blijf op de hoogte

Vul hier je e-mail adres in om op de hoogte te blijven van aanbiedingen en nieuws van Hipica.
ideal

Kent & Masters en Fairfax


Assortiment Engelse zadels : Thorowgood, Kent & Masters en Fairfax

* Fairfax is de fabrikant van 3 verschillende zadels: Thorowgood, Kent & Masters en Fairfax.

De Thorowgood zadels zijn er in twee varianten: de T4 met een suède-achtige look en geheel van kunststof en de T8, een kunststofzadel met een lederen zit. De pasvorm van deze zadels is prima. De kunststof zadels hebben wel als nadeel dat de kussens zich niet zo mooi vormen als de kussens van de leren zadels (Kent&Masters en Fairfax). Als het kan wordt dan ook altijd de leren variant aanbevolen.

De Kent&Master zadels zijn van een goede kwaliteit leer en nette afwerking en de Fairfax zadels zijn, net als de op maat gemaakte Frank Baines zadels, van een superieure kwaliteit leer en perfecte afwerking.

Alle zadels hebben veel verstelmogelijkeden, zoals verwisselbaar kopijzer, singelstoten die verzet kunnen worden en een deel van de zadels heeft verwisselbare kniewrongen of kussens. Het grote voordeel is ook dat er veel verschillende types beschikbaar zijn, zodat ze voor heel veel soorten paarden geschikt zijn.

Geen enkel paard is hetzelfde, ook niet de Andalusiër of Lusitano. Hoewel er wel bepaalde algemene eigenschappen per ras zijn, moet voor elk paard en elke ruiter apart bekeken worden welk zadel het beste is. Daarnaast maken paarden een ontwikkeling door: op een jong paard dat nog niet helemaal ontwikkeld is past een ander zadel dan op hetzelfde oudere en volgroeide paard. Daarnaast kunnen door het jaar heen de paarden ook seizoensverschillen optreden door verandering in voeding of trainingsarbeid bijvoorbeeld.

Waarom Kent & Masters en Fairfax?

Deze zadels worden in Engeland gemaakt door gekwalificeerde zadelmakers (Lid van The Society of Master Saddlers) en gebruikt door ruiters die op het hoogste niveau uitkomen. Op de website van de fabrikant staat meer informatie. Engeland heeft, als we over dit soort types zadels spreken, een zeer lange traditie en expertise. Voor de Iberische zadels ligt deze kennis uiteraard in Spanje en Portugal.

Onafhankelijke test hebben uitgewezen dat de zadels, de druk over de paardenrug zeer goed verdelen, een eigenschap die de Spaanse zadels door hun brede kussens ook hebben. Dit is zeer belangrijk omdat hiermee problemen bij het paard kunnen worden voorkomen. Hierbij is uiteraard het goed passen van het zadel een vereiste.
Hier komen we op een belangrijk punt bij de zadels: de vele aanpassingsmogelijkheden maken het mogelijk het zadel aan te passen aan de vorm van het paard. Door de verwisselbare boom kunnen veranderingen in de conditie van het paard worden opgevangen.

Algemene kenmerken van de zadels

Hieronder worden specifieke kenmerken van de verschillende type zadels besproken, maar de algemene kenmerken van deze zadels zijn:

 1. Verwisselbare boom: afhankelijk van het type 5 tot 7 verschillende boommaten, van smal tot extra extra breed. Er zijn 2 types: de S-boom voor zadels met "vierkante lepel" en de R-boom voor zadels met "ronde(re)" lepel.
 2. Verplaatsbare singelstoten. Afhankelijk van het type zijn er of 4 à 5 punten waarop de stoten kunnen worden bevestigd of het V-systeem met 2 mogelijke posities voor de voorste singelstoot.
 3. Kniewrongen en wrongen achterop (niet bij de dressuurvariant) die met klittenband zijn bevestigd. Naar keuze kunnen die geplaatst, veranderd of verwijderd worden.
 4. Een lichtgewicht SimaTree® zadelboom, die zo gemaakt is dat het gewicht van de ruiter optimaal wordt verdeeld en de ruiter in balans op het paard zit
Changeable Gullets Girth straps Tree

Verschillende types Kent&Masters zadels

De Kent&Master zadels kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld:

Originele serie: lederen zadel met dikke kussens en verwisselbare kniewrongen
S-serie: luxere variant van het standaard zadel,leverbaar met vaste dressuurwrongen of verwisselbare wrongen

Binnen de Kent&Master zadels is er een onderscheid in:
- veelzijdigheidszadels
- dressuurzadels
- springzadels
- ponyzadels

Binnen de Kent&Master zadels is er ook een onderverdeling naar type paard:
- hoge schoft
- normale schoft
- lage schoft

Meer informatie over de zadels kun je vinden op de website van de fabrikant: Kent&Masters

Verschillende types Fairfax zadels

De Fairfax zadels kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld:

Standaard: lederen zadel met dikke kussens en verwisselbare kniewrongen
Mono-flap: lederen zadel met enkel zweetblad en speciaal kussensysteem aan de voorkant voor de schoudervrijheid en met vaste kniewrongen op het zweetblad

Binnen de Fairfax zadels is er een onderscheid in:
- dressuurzadels
- springzadels

Binnen de Fairfax zadels is er ook een onderverdeling naar type paard:
- hoge schoft
- normale schoft

Meer informatie over de zadels kun je vinden op de website van de fabrikant: Fairfax

De boom en/of kussens van deze zadels zijn verschillend en wel op de volgende manier:
Het zadel voor paarden met een hoge schoft heeft een teruggesneden kamer en dikke kussen om te voorkomen dat het zadel de schoft of de wervelkolom raakt.
Het zadel voor paarden met een normale schoft: zadel met een groot dragend oppervlak.
Het zadel voor ronde paarden met een lage schoft en vlakke rug. Het zadel heeft een vlakke boom en brede maar dunnere kussens om de kans op het schuiven van het zadel te verkleinen.

De verwisselbare boom

Afhankelijk van het type zadel zijn 5 tot 8 verschillende boommaten per zadel mogelijk. Er zijn twee soorten bomen: De S-boom voor de zadels met een "vierkante" lepel, en de R-boom voor de zadels met een "ronde" lepel. Bij het betreffende zadel staat aangegeven welke type boom erin hoort. In de praktijk zal voor een specifiek paard niet zoveel verschillende maten nodig zijn, maar het biedt wel de mogelijk een zadel later voor een ander paard te gebruiken. De boom is eenvoudig te verwisselen: de boom is met een aantal schroeven vastgezet, die eenvoudig los- en vastgedraaid kunnen worden (zie de uitleg hieronder). Hierbij is het zeer belangrijk dat bij het verwisselen van de boom ook het zadel in de lengterichting van de boom meebeweegt. Bijvoorbeeld bij een bredere boom wordt het hele zadel van voor naar achteren breder.

NB: het is niet zo dat een zadel tegelijkertijd voor paarden met een verschillende boommaat gebruikt kan worden. Meestal moet namelijk als de boom gewisseld wordt ook de vulling van de kussens worden aangepast. Laat dit altijd een zadelmaker doen.

In de volgende 6 stappen wordt uitgelegd hoe de boom kan worden verwisseld*:

Bar Changing 1-3

 1. Maak de twee schroeven los
 2. Verwijder de schroeven
 3. Haal de boompunt uit het boompuntzakje
Bar Changing 4-6

 1. Schroef de 4 schroeven van de boom los en haal ze eruit
 2. Vervang de boom door de gewenste boom
 3. Maak de 4 schroeven weer vast

Doe de nieuwe boompunten weer in de boompuntzakjes en maak de 2 schroeven weer vast.

* Een ieder kan eenvoudig de boom van het zadel verwisselen. Laat u hierbij echter adviseren door onze deskundige zadelpasser. Het plaatsen van een, voor het paard, verkeerde boom, kan verstrekkende nadelige gevolgen hebben!

De verwisselbare singelstoten

Het is zeer eenvoudig om de singelstoten van positie te veranderen.
Het bevestigen van een singelstoot gaat als volgt:

 1. Doe de singelstoot met de punt naar boven en de "goede" zijde van de singelstoot naar onderen door de ring.
 2. Voor de singelstoot door de lus aan de bovenkant van de singelstoot
 3. Trek de singelstoot strak en zorg ervoor dat de lus vlak ligt.

Volg de instructies in omgekeerde volgorde om een singelstoot los te maken.
Changeable Straps